زمانی که شما مادر میشوید و یک جنین کوچک را در شکم خود حس میکنید، باید علاوه بر تامین نیازهای بدن خود، مواد مغذی مورد نیاز بدن جنین را نیز فراهم کنید. مادران باردار باید روزانه 300 کالری بیشتر از روزهای قبل از بارداری مصرف کنند تا سلامت خود و جنین را تضمین کنند. اما توجه داشته باشید که این 300 کالری را میبایست حتما در رژیم غذایی متناسب با شرایط بدنی خود دریافت کنید. مصرف انواع سبزیجات سالم، غلاتها، میوهها و پروتئینها باید در روتین روزانه شما گنجانده شود. علاوه بر اینها مادران باردار باید مراقب اضافه وزن خود باشند و از خوردن مواد غذایی بیش از حد پرهیز کنند. حال اگر شما هم به تازگی متوجه شدهاید که باردار هستید این مقاله را تا پایان بخوانید.
رژیم غذایی بارداری
در دوران شیرین بارداری مادر باید کلسیم، آهن، پروتئین و اسید فولیک بیشتری مصرف کند. اسید فولیک دارای ویتامین B است که با مصرف آن در بارداری از مواردی همچون نقص در مغز جنین و نخاغ آن به هنگام تولد پیشگیری خواهد شد، به همین دلیل است که پزشکان قبل از اقدام به بارداری مصرف فولیک اسید را برای مادران تجویز میکنند.
مواد غذایی حامی اسید فولیک
- سبزیجات
- غلات
- نان و ماکارانی
- مرکبات
- لوبیا
مصرف کلسیم در بارداری
هم شما و هم جنین برای سلامت استخوانها و داشتن دندانهای سالم و قوی نیازمند کلسیم کافی هستید. علاوه بر این با مصرف کلسیم سیستم گردش خون و همچنین سیستم عصبی و عضلانی شما تقویت میشود. مصرف لبنیات در این دوران، کلم بروکلی و کلم پیچ برای جذب کلسیم پیشنهاد میشود.
مصرف ویتامین D
ویتامین D و کلسیم در بارداری باعث ساخت و تقویت استخوانها و دندانهای جنین میشوند. شیر و آبمیوههای غنی شده سرشار از کلسیم هستند. تخممرغ و ماهیهای پر چرب نیز برای جذب این ویتامین در بدن مادر توصیه میشود.
مصرف پروتئینها جهت رشد جنین
در دوران بارداری مصرف 71 درصد پروتئین در روز تجویز میشود. اگر میخواهید جنین شما به خوبی رشد کند، از خوردن پروتئینها در 9 ماه بارداری غافل نشوید. انواع ماهیهایی همچون سالمون و قزل آلا، گوشت قرمز و تخم مرغ، آجیل و تخمه، کینوا و مرغ نیز از جمله پروتئینهای مفیدی هستند که در رژیم بارداری خود باید آنها را مصرف نمائید.
کینوا به دلیل پروتئین بالا و خواص زیادی که دارد، به مقدار مجاز برای بانوان باردار تجویز میشود. برای مشاهده خواص کینوا کلیک کنید.
آهن و جلوگیری از کم خونی
آهن در بدن وظیفه ساخت هموگلوبین در گلبول قرمز را دارد که باید به بدن شما اکسیژن کافی برساند. زمانی که شما آهن مصرف میکنید بافتهای بدن خود را تقویت میکنید. در دوران بارداری میتوان گفت دو برابر بیشتر از یک فرد معمولی نیازمند مصرف آهن هستید. به این دلیل که خون بیشتری برای رسیدن اکسیژن به جنین پمپاژ شود. علاوه بر اینها اگر در بارداری بدن مادر آهن کافی را نداشته باشد، دچار فقر آهن خواهد شد که این عارضه در دوران بارداری میتواند خطراتی از قبیل زایمان زودرس، سر درد و یا خستگی دائم مادر را به دنبال داشته باشد. لذا توصیه میشود در این دوره غذاهای حاوی آهن را فراموش نکنید. انواع گوشت، اسفناج، لوبیا، غلات و مرغ سرشار از آهن هستند.
میزان مصرف کالری در بارداری
دوران بارداری دورهای بسیار شیرین و حساس است. مادر باید بتواند در این دوره هم نیازهای خود و هم جنین را به طور کامل تامین کند. شما در سه ماهه اول بارداری نیاز نیست کالری زیادی مصرف کنید، بدن شما با همان مقدار کالری مورد نیازی که قبل از بارداری مصرف نمودهاید نیز تامین میشود. ولی در سه ماهه دوم بدن شما باید روزانه بتواند 350 کالری را تامین کند و در سه ماهه سوم که جنین به طور کامل شکل گرفته و در حال وزن گیری میباشد نیز باید روزانه 450 کالری دریافت نماید.
باید ها و نباید های سه ماه اول بارداری
در ماه اول بارداری شما باید غذاهای حاوی اسید فولیک را مصرف کنید تا به سیستم عصبی جنین که در حال رشد است نیز کمک کنید. با مصرف ویتامین B ، پروتئین و کربوهیدراتها به رشد جنین کمک می کنید. در سه ماه اول بارداری از خوردن هر گونه مواد غذایی حاوی الکل، ماهی یا گوشت نیم پز یا خام و غذاهای غیر پاستوریزه، کافئین، انواع دمنوش باید پرهیز کنید چرا که مصرف این دسته مواد غذایی روی سیستم عصبی جنین تاثیر منفی میگذارد.
سه ماهه دوم و سوم بارداری
در سه ماهه دوم بارداری میبایست غذاهای حاوی ویتامین D و کلسیم جهت تقویت استخوانهای جنین مصرف کنند. برای رشد بهتر مغز نوزاد، مصرف اسیدهای چرب امگا3 نیز میتوانند مناسب باشند.
در سه ماهه آخر بارداری مصرف مواد غذایی با انرژی بالا بسیار مهم است چرا که در این ماههای آخر نوزاد شما رشد بیشتری داشته و به انرژی و مواد غذایی بیشتری احتیاج دارد. مصرف مغزیجات سرشار از کالری در این ماه توصیه میشود. با مصرف ویتامین K بعد از زایمان زخمهای شما بهبود یافته و زودتر سرپا میشوید.
نوشیدنیهای مجاز در دوران بارداری
مطمعنترین نوشیدنی در این دوران آب و شیر میباشد. توصیه میشود از خوردن آب در طی روز غافل نشوید. نوشابه و آب میوههایی که مقدار کمی قند دارند نیز در این دوران مجاز هستند. روزانه 200 میلی گرم کافئین در روز برای مادر و جنین خطری ایجاد نمیکند.
برای مشاهده خواص کینوا برای بارداری کافیست کلیک کنید.
نتیجه گیری
اگر شما قصد اقدام به بارداری را دارید، قبل از آن طبق تجویز پزشک، مکملهای مورد نیاز را مصرف کنید. برای داشتن یک بارداری خوب و بی دردسر حتما از پزشک خود بخواهید رژیم غذایی متناسب با بدن شما را تجویز کند و به بایدها و نبایدها اهمیت زیادی دهید. رشد و تکامل جنین شما در این نُه ماه بستگی به مواد غذایی دارد که در طول نه ماه مصرف میکنید. پس حتی الامکان سعی کنید مواد غذایی با کالری متناسب را میل کنید و از خوردن مواد غذایی پر کالری و غیر مفید پرهیز کنید. کینوا یک ماده غذایی مفید با کالری کم و پروتئین بالا برای دوران بارداری میباشد. جهت خرید کینوا کلیک کنید.