بیماری کبد چرب به این صورت است که چربیها در کبد تجمع میکنند که با افزایش چربی بیماری کبد چرب به وجود میآید. توجه کنید که چربیها در افراد سالم نیز وجود دارند ولی به میزان لازم. کبد در بدن بسیار مهم است چرا که متابولیتها را تولید میکند و به پاکسازی سموم از خون و بدن نیز کمک خواهد کرد. اگر دچار کبد چرب هستید و برای درمان آن اقدام نکنید، باید منتظر بیماریهایی نظیر نارسایی و التهاب کبد باشید که نتیجه آن دیالیز میباشد. رژیم غذایی کبد چرب از مواد غذایی تشکیل شده که چربیهای ناسالم را در بدن کاهش میدهد و سلامت کبد را تضمین میکند. در ادامه با رژیم کبد چرب بیشتر آشنا شوید.
رژیم برای کبد چرب
برای درمان کبد چرب علاوه بر حذف شیرینی و انواع روغن های اشباع شده، باید موادغذایی پر کالری مانند نان و برنج را نیز محدود کنید. استفاده از مواد غذایی جایگزین برنج و نان که هم خواص زیادی داشته و هم موادمغذی بدن را تامین کند بسیاری ضروری است. کینوا یکی از بهترین موادغذاییها با خواص زیاد و کالری کم است که بهترین جایگزین برای برنج و نان محسوب میشود. بهترین مواد غذایی که برای کبد چرب باید مصرف کنید عبارتند از:
- آب
- قهوه
- سویا
- شیر بادام و یا شیر گاو کم چرب
- غذاهای سرشار از ویتامینE
- میوه و سبزیجات
- کاهش مصرف نمک،چربی های اشباع شده و کربوهیدرات تصفیه شده
- دانه چیا و تخم کتان
- روغن زیتون
- سیر
- کینوا
جهت مشاهده خواص کینوا کافیست کلیک کنید و با خواص بینظیر این ماده غذایی آشنا شوید.
در کل یک رژیم غذایی سرشار از مواد مغذی و غذاهای کامل و غنی سرشار از فیبر، پروتئین و چربیهای غیر اشباع برای افراد مبتلا به کبد چرب واجب است. مصرف این مواد غذایی در رژیم کبد چرب توصیه میشود:
ماهی و گوشت بدون چربی را در هفته دو بار میل نمائید. علاوه بر آن، تخممرغ و مرغ فاقد چربی و بوقلمون را نیز در رژیم غذایی خود قرار دهید.
غلات فرآوری نشده مانند نان گندم کامل، برنج قهوهای، جو و پاستا سبوسدار
مصرف ویتامین E برای کبد چرب بسیار توصیه میشود چرا که ویتامین E یک آنتی اکسیدان قوی است که التهاب ناشی از کبد چرب را کاهش میدهد. روزانه 800 واحد ویتامینE در روز برای درمان کبد چرب در افرادی که دیابت نداشته توصیه میشود. البته توصیه میشود قبل از مصرف، دوز صحیح آن را از پزشک بپرسید.
مصرف قهوه برای کبد چرب بسیار مفید است. قهوه میتواند آنزیمهای کبد را تحریک سازد و با التهاب کبد مقابله کند. افرادی که به کبد چرب غیر الکلی مبتلا هستند نیز میتوانند به طور منظم روزانه دو الی سه فنجان قهوه بنوشند.
زردچوبه دارای خواص ضد التهاب و آنتی اکسیدان و ضد سرطان میباشدکه برای مبتلایان به بیماری کبد چرب بسیار مفید است. با مصرف زردچوبه و کورکومین میتوانید از خطر ابتلا به کبد چرب جلوگیری کنید.
مصرف غذاهای حاوی امگا 3 همانند ماهی سالمون، ساردین، ماهی هالیبوت و یا ماهی تن در رژیم کبد چرب ضروری است. روزانه یک گرم مکمل روغن ماهی برای درمان کبد چرب بسیار مفید است. گردو، بذر کتان و شاهدانه و روغن زیتون همگی سرشار از امگا 3 میباشند. نکته جالبی که باید بدانید این است که گوشت دامهایی که علف مصرف میکنند نسبت به دامهایی که با ذرت تغذیه میشوند نیز امگا 3 بیشتری دارد.
گیاه خارمریم برای درمان بیماریهای مجرای صفرا و کبد استفاده میشود. تحقیقات نشان داده که خار مریم از کبد بسیار محافظت میکند و دارای آنتی اکسیدان قوی است که میتواند منجر به بازسازی سلولهای کبد وکاهش التهاب کبد شود.
سیر حاوی آنتی اکسیدان و ضد التهابی قوی است و سرشاز از آلیسین، آلیین و آجوئن میباشد که میتواند در پیشگیری و درمان کبد چرب موثر باشد. سیر یک سبزیست که در داروهای گیاهی بسیار پر اهمیت میباشد. سیر خام و یا پودر آن از کبد محافظت میکند و میتواند باعث بهبود کبد چرب در افراد بیمار شود.
مصرف مکمل چای سبز به بیماران مبتلا به کبد چرب کمک میکند و با محافظت قوی که از کبد دارد از آسیبهای کبدی و مشکلات جدی جلوگیری میکند.
عوامل پر خطر کبد چرب
موارد گوناگونی برای مبتلا شدن به کبد چرب وجود دارد به طور مثال:
- چاقی و یا اضافه وزن بالا، دیابت، سندروم متابولیک که همان چاقی شکمی، فشار خون بالا، کلسترول بالا و تری گلیسیرید بالا هستند، مصرف الکل، رژیم غذایی نادرست؛ غذاهای پرچرب و پر شکر و کم فیبر، عدم ورزش کردن، مصرف برخی داروها
- سن، جنسیت، نژاد و سابقه خانوادگی که این دسته قابل تغییر نیستند و باید با رعایت رژیم کبد چرب را کنترل و درمان نمود.
علائمی همچون خستگی زیاد، ضعف، درد شکم و کاهش وزن، حالت تهوع و استفراغ، زردی پوست و چشم نیز ممکن است در برخی افراد بروز دهد که همگی اینها نشان دهنده بیماری کبد چرب هستند. همچنین در برخی افراد ممکن است هیچگونه علائمی از کبد چرب دیده نشود.
چه مواد غذایی برای کبد چرب مضر است؟
اگر مبتلا به کبد چرب هستید حتما به پزشک مراجعه کنید تا به شما بگوید چه غذاهایی برای کبد مضر هستند و آنها را حذف و یا کم میل کنید. مصرف غذاهای زیر میتواند منجر به افزایش وزن و قند خون شما شوند لذا از مصرف آنها اجتناب کنید.
چربیها
مصرف غذاهای چرب در رژیم غذایی کبد چرب نیز نقش مهمی در عدم مبتلا به کبد چرب دارند. روغنهای هیدروژنه و یا مصرف فستفودها مقدار زیادی چربیهای اشباع شده دارند که با مصرف بیش از حد آنها میتواند باعث چرب شدن کبد شما شود. غذاهای فرآوری شده، لبنیات پر چرب و گوشت طیور و دامها سرشار از چربیهای اشباع شده هستند که باید در مصرف آن صرفهجویی کنید. میتوانید برای درمان و کنترل کبد چرب از روغنهای زیتون که مقدار اندکی چربی ترانش و اشباع شده دارند نیز استفاده نمائید.
استفاده از کروتان کینوا به جای چیپس و پاف کینوا به جای پفک از بهترین گزینه ها برای حفظ سلامت خود و درمان بیماری کبد چرب و جلوگیری از التهاب آن است.
مصرف قند و شکر
با مصرف بی رویه قند و شکر سلامت کبد خود را به خطر میاندازید که باعث جمع شدن چربیها در کبد میشود. انواع غذاهای منجمد، انواع سسها، غلات صبحانه، شیرینیها و نوشیدنیهای گازدار منبع اصلی فروکتوز میباشند. غذاهایی از قبیل: کیک، کلوچه، شیرینی و دوناتها، آبنبات و بستنی، غلات قندی و نوشیدنیهای بدون الکل، نوشیدنیهای انرژیزا و محصولات لبنی شیرین شده مانند ماستهای طعمدار سرشار از قند و فروکتوز هستند.
همچنین استفاده از میان وعدههای پرکالری با قند زیاد مانند انواع کیکها، چیپس، پفک و … نیز ممنوع است. به جای آن میتوانید از محصولات سلامت محور کینوفیت بر پایه کینوا استفاده کنید. کوکی کینوا با قند و روغن محدود یکی از بهترین میان وعدهها به حساب میآید که در سه طعم در بازار عرضه میشود.
نکات مهم برای رعایت رژیم کبد چرب
یکی از اصلیترین نکاتی که برای کبد چرب باید به آن توجه نمود، کاهش کلسترول بد است. کبد چرب میتواند مدیریت میزان کلسترول را برای بدن سخت کند. این دو دسته چربی را باید برای کاهش کلسترول بد حذف کنید:
- چربیهای اشباع شده از قبیل: گوشت قرمز و محصولات لبنی پر چرب
- چربیهای ترانس شامل: محصولات پخته فرآوری شده همانند کراکرها و غذاهای سرخ شده
سعی کنید حتی الامکان غذاهای خود را به صورت پخته شده و یا بخار پز و یا کبابی مصرف کنید. همچنین استفاده از کینوا به جای برنج، آرئد کینوا، سالاد و فرنی کینوا از بهترین غذاها برای درمان کبد چرب نیز است.
برای آشنایی با انواع سالادهای کینوا کافیست روی لینک زیر کلیک کنید.